Als we het hebben over een bekend gezicht in Fort-Zeekant, dan mag Ton van der Veeren niet ontbreken. De vrolijke buurtbewoner werkt als postbode in verschillende wijken. Daarnaast bezorgt hij post voor de Lourdeskerk. Online houdt hij de buurt op de hoogte van de laatste nieuwtjes. En dat niet alleen, als medeorganisator van de straatrommelmarkt bezorgt hij de wijk een mooi visitekaartje.
Het is zeventien jaar geleden als Ton van der Veeren (59) aan de Casper Fagellaan woont. Ton: “Op de plek waar nu die nieuwe flat staat. Met die lange tekst aan de zijkant van het gebouw. De oude flat is weg en dat is maar goed ook. De hal was op het laatst een verzamelplek voor zwervers en junks, het was er vies en daar moest ik altijd langs om bij mijn appartement te komen. Dat is geen fijn gevoel. Op het laatst durfde mijn moeder niet eens meer op visite te komen.”
‘Ik ging letterlijk van de hel naar de hemel’
Stok achter de deur
Vanwege de herstructurering in de wijk Fort-Zeekant, valt zijn appartement in de Casper Fagellaan binnen de sloopregel. Of Ton nu wil of niet, hij moest wel op zoek naar een andere woning. En dat blijkt een stok achter de deur. Binnen no time valt zijn oog op een huisje even verderop in de Beatrixlaan. Ton: “Deze woning met twee verdiepingen in een fijne straat, dat leek me wel wat. Alsof het zo had moeten zijn, mocht ik er gaan wonen. En op deze plek, in deze straat, voelde ik me gelijk welkom. Het leek wel of dat ik van de hel naar de hemel verhuisde.”
Gezicht van de wijk
Doordat Ton vaak in de wijk te vinden is, bouwt hij al vrij snel een goede band op met zijn buurtgenoten. Hij komt letterlijk in een ‘warm bad’ terecht en dat betekent zoveel voor hem dat hij besluit om meer voor de wijk te gaan doen. Zo start hij elf jaar geleden als organisator van de straatrommelmarkt en is hij de oprichter van de Facebookpagina ‘Buurtgenoten Fort-Zeekant’. Ton: “Eigenlijk is de Facebookpagina gestart om de straatrommelmarkt meer bekendheid te geven. Inmiddels is het zo geïntegreerd in de wijk dat ik zo’n 750 bewoners in actuele nieuwtjes voorzie. Van wijkberichten van BN DeStem tot de weekaanbieding van de slager en mooie foto’s.” Dat bleek zo succesvol dat inmiddels meerdere wijken in Bergen op Zoom eenzelfde soort platform hebben. “Dan maakt me wel trots.”
Visitekaartje voor de wijk
“De straatrommelmarkt zijn we eigenlijk gestart om mensen in de wijk met elkaar in contact te laten komen. Tegenwoordig zie je dat mensen steeds vaker thuis blijven. Overdag werken ze en ’s avonds gaat de televisie aan. Met het initiatief van de straatrommelmarkt hopen we dat mensen weer naar buiten gaan en met elkaar praten.” En na elf jaar mag er best gezegd worden dat dit doel is bereikt. Zo trok de rommelmarkt vorig jaar maar liefst 3000 bezoekers. “Een mevrouw die daar haar spullen verkocht, kwam naar me toe en zei: ‘ik heb niet eens zoveel verkocht, maar de gezelligheid onderling en de behulpzaamheid van buren, daar doe ik het voor’. Dan ben ik zo dankbaar, want dat is precies de reden dat wij de straatrommelmarkt organiseren. En nu merk je dat de rommelmarkt een visitekaartje voor de wijk is.”
Ouderwets buurtje
Wat Ton zo leuk vindt aan wonen op deze plek in Fort-Zeekant? “Nu komt mijn moeder weer geregeld op visite, dan kan ze echt zeggen: ‘Ton, jij woont nog echt in zo’n ouderwets buurtje, waar mensen elkaar goedendag zeggen’. Dat vind ik altijd wel grappig om te horen en dat is hier ook echt zo.” Aan alles wat Ton zegt, blijkt dat hij in Fort-Zeekant heel erg naar zijn zin woont. “Even verderop staan verschillende banken in de straat waar een aantal gepensioneerden regelmatig met elkaar een praatje maken. Ondanks dat ik overdag werk, ga ik er soms weleens bij zitten. Je hoort er altijd weer een nieuwtje. Dan denken ze wel dat vrouwen kunnen kletsen, maar mannen kunnen er ook wat van. En zeg nu zelf, waar zie je dat nu nog?”
Dit is een publicatie in samenwerking met wooncorporatie Stadlander