fbpx

Loading

Mijke Broeders: ‘Werken bij de Efteling een sprookje? Mensen vergeten vaak dat het óók hard werken is’

Mijke Broeders: ‘Werken bij de Efteling een sprookje? Mensen vergeten vaak dat het óók hard werken is’

sprookje

Werken in de Efteling… Klinkt als een sprookje toch? Maar is het dat ook? Mijke Broeders, Team Lead HR bij de Efteling, vertelt hier uitgebreid over.

Carnaval Festival, Fata Morgana, Vogel Rok… Het zou je ‘kantoor’ maar zijn. Is het echt zo’n sprookje als het lijkt om te werken in de Efteling?

Mijke, lachend: “Die vraag krijgen wij vaker. Niet gek hoor, de Efteling heeft natuurlijk een positief, vrolijk imago. Als we in ons kantoor gasten over de vloer krijgen, zien zij vooral het uitzicht vanuit onze werkplek: de Raveleijn-show. Inclusief een draak die soms ineens vijf keer achter elkaar vuurspuwt. Maar mensen hebben vaak niet door dat er nog een hele organisatie achter zit en het óók hard werken is. De Efteling is een groeiende organisatie; sinds 2018 ontvangen we meer dan vijf miljoen bezoekers en dat vergt heel wat van onze medewerkers. Steeds weer moeten we bekijken hoe we met die groei omgaan. Waarin willen we investeren? Wat vergt extra aandacht van onze medewerkers? Allerlei vragen die constant spelen binnen de organisatie. Maar die uitdaging maakt juist dat ik het héérlijk vind om hier te werken. En met mij vele collega’s, gelukkig. Ook daar werkt de Efteling namelijk hard aan: het welzijn van de collega’s.”

Hoe doet de Efteling dat, goed zorgen voor de medewerkers?

Mijke: “Bij de Efteling vindt men een goede flow binnen de organisatie heel belangrijk. Hoe zit een medewerker in zijn of haar vel? Gaat diegene nog elke dag met plezier naar het werk? Regelmatig houden we onder onze medewerkers een betrokkenheidsonderzoek die zij anoniem mogen invullen. De laatste tijd zien we echter dat het grootste deel van de collega’s het met naam en toenaam invult. Dat zegt volgens mij wel iets over hoe veilig men zich voelt in onze organisatie.”

Hoe gaat de Efteling om met vernieuwingen als het gaat om arbeidsparticipatie? Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken…

Mijke: “Momenteel zijn we bezig met het opstellen van de nieuwe arbeidsvoorwaarden van de Efteling. Die nieuwe voorwaarden passen beter bij de huidige, veranderende wereld. Voorheen dachten we er goed aan te doen zoveel mogelijk structuur te bieden aan onze medewerkers en alles voor iedereen op eenzelfde manier in te vullen. Inmiddels zijn we erachter dat onze collega’s waarschijnlijk beter tot hun recht komen als we ze vrijer laten en zelf laten kiezen. We laten onze medewerkers meer hun eigen verantwoordelijkheid pakken en stimuleren ze te Durven, Leren en Doen. Zo denken we na over meer regelruimte voor collega’s in het organiseren van hun werk, of de locatie en tijd waarop ze werken. Maar ook over de invulling en uitkering van andere secundaire arbeidsvoorwaarden of een persoonlijk ontwikkelbudget. We vinden het vooral belangrijk dat iemand tot zijn recht komt in de functie die hij uitoefent en met plezier naar zijn of haar werk gaat.”

Inmiddels werken er zo’n drieduizend mensen bij de Efteling. Wat voor mensen zijn dat?

Mijke: “Dat is zo leuk aan werken binnen de Efteling: het type medewerker is zo divers dat we hem of haar niet kunnen omschrijven. Onlangs vierde een collega haar vijftigjarig dienstverband bij ons, wat natuurlijk heel bijzonder is. Daar tegenover staat dat er in het park veel jongeren werken die bij de Efteling hun bijbaantje hebben. Plus er zijn ontzettend veel disciplines aanwezig binnen de Efteling: van een IT-er tot horecamedewerkers, monteurs chef-koks en nog veel meer. Al met al een enorme verscheidenheid aan persoonlijkheden, met het verwonderen van gasten in hun DNA.”

Best bijzonder, iemand die al vijftig jaar bij de Efteling is. Hoe gaan deze trouwe medewerkers om met de groei van de Efteling?

Mijke: “Leuke vraag! We zien namelijk dat ons personeel inderdaad vrij trouw is aan de organisatie. Mensen blijven vaak geruime tijd bij ons in dienst, of komen in sommige gevallen na een bijbaantje uiteindelijk weer terug voor een andere functie. Toch zien we ook dat die medewerkers die er al jaren zitten het soms lastig vinden dat er altijd vernieuwd moet worden. Dat ze denken: ‘Nu alwéér een verandering? Ik heb er al vijftien meegemaakt!’ Maar het moet. Zonder die veranderingen zou de Efteling nooit geweest zijn wat het nu is: van speeltuin naar het grootste attractiepark van de Benelux. Gelukkig zijn ook deze medewerkers vooral trots op de plek die de Efteling nu heeft. En wij zijn blij met ieders aandeel. De medewerkers zijn de beste ambassadeurs van de Efteling.”

Dit is een publicatie in samenwerking met De Efteling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *