fbpx

Loading

Een bruisend voorstelrondje: dit is Rosanne

Een bruisend voorstelrondje: dit is Rosanne

Het Champagne Atelier: het dekt niet écht de naam van wat wij doen. Mensen die ons niet kennen, denken vaak dat we champagne verkopen. Gelukkig maakt onze slogan dat allemaal goed: wij verkopen geen champagne, wel verhalen die een toost waard zijn! Om toch nog iets meer achtergrond te geven bij dat bruisende tekstbureau, stellen we onszelf de komende dagen aan je voor. Rosanne trapt af.

Vertel! Wie ben je?

Rosanne: “Aangenaam, Rosanne dus! Ik ben 29 jaar oud, woonachtig in Bergen op Zoom en heb een enorme passie voor tekst. Samen met Natascha run ik sinds maart 2019 ons tekstbureau in hartje Bergen op Zoom, Het Champagne Atelier. Verder heb ik twee boeken op mijn naam staan, een blog over mijn grote liefde Frankrijk en geniet ik vooral zoveel mogelijk van het leven op mijn manier. Ik reis graag naar Frankrijk, alleen of met vrienden. En ik hou van een goed glas wijn of een koud biertje in de zon met diezelfde vrienden.”

 

Hoe ben je zo in het ‘tekstwereldje’ beland?

Rosanne: “Als klein meisje, ik denk dat ik net in groep 3 zat, kreeg ik eens een boekje van mijn vader. Het bleek een boekje met enkel plaatjes en daarnaast lege bladzijden. ‘Nu mag jij de verhaaltjes erbij verzinnen’, riep hij enthousiast. Ik begon en ik vond het geweldig. Dat moment is een gouden gebleken. Sindsdien vind ik teksten schrijven iets magisch. Terwijl iedereen op de middelbare school een hekel had aan opstellen schrijven, begon er op dat moment bij mij steevast iets te borrelen. Een ongekend enthousiasme. Toen ik in mijn laatste jaar van de middelbare school een 9 terugkreeg van het laatste opstel dat ik schreef, wist ik: dit is wat ik moet doen. Ik besloot me aan een studie Journalistiek te wagen in Tilburg. En met succes: het spreken van mensen en vervolgens hun verhaal op papier zetten… Ik kreeg en krijg er ongelooflijk veel energie van.”

En vanwaar een eigen bedrijf, een eigen tekstbureau?

Rosanne: “Na mijn studie heb ik eerst enkele banen in loondienst gehad. Van een communicatiefunctie op een vmbo- en mbo-school tot een baan als tekstschrijver voor een reisorganisatie. Daar kijk ik met plezier op terug; ik heb er veel mogen leren en mooie mensen leren kennen. Toch kriebelde het bij mij steeds om mijn eigen ‘toko’ op te zetten. Ik zocht meer vrijheid in mijn ontwikkeling, wilde voor méér organisaties kunnen schrijven en meer mijn eigen koers bepalen. Half 2017 heb ik daarom mijn baan opgezegd, om vervolgens eerst twee maanden door Frankrijk te trekken met mijn auto en vanaf 1 januari 2018 volledig voor mezelf aan de slag te gaan.”

 

En toen was daar Het Champagne Atelier…

Rosanne: “Ja! Na ruim een jaar volledig zelfstandig te werken, merkte ik dat ik volliep in mijn agenda. Ik kreeg meer en meer verzoeken voor opdrachten, maar kon niet meer ruimte in mijn agenda vrijmaken. Tel daarbij op dat ik het alleen werken soms toch ietwat eenzaam vond. Voor mij was het moment daar om te beslissen dat ik met een compagnon verder wilde gaan. Ik benaderde Natascha eind december, op de ijsbaan in Bergen op Zoom dronken we een glühwein en zo is een balletje gaan rollen…”

Rosanne: “Ja! Na ruim een jaar volledig zelfstandig te werken, merkte ik dat ik volliep in mijn agenda. Ik kreeg meer en meer verzoeken voor opdrachten, maar kon niet meer ruimte in mijn agenda vrijmaken. Tel daarbij op dat ik het alleen werken soms toch ietwat eenzaam vond. Voor mij was het moment daar om te beslissen dat ik met een compagnon verder wilde gaan. Ik benaderde Natascha eind december, op de ijsbaan in Bergen op Zoom dronken we een glühwein en zo is een balletje gaan rollen…”

Wat vind je zo leuk aan het schrijven van teksten?

Rosanne: “In een goede tekst kun je veel van iemand blootgeven. Ik heb inmiddels honderden (of duizenden..?) interviews gedaan. Als een interviewkandidaat me zegt: ‘je hebt écht mijn verhaal op papier gezet!’, dan ben ik blij. Maar je kunt nog veel meer met tekst bereiken. Zo doen wij de contentmarketing voor een reisorganisatie, door op hun manier talloze teksten te schrijven. Dat werkt, daar haken potentiële klanten op aan. En misschien wel het allerleukste: een goede tekst op papier krijgen maakt een mens gewoon heel blij. Dat zien wij in onze schrijfworkshops die we organiseren. Als iemand na onze tips ineens iets moois op papier wegzet, geeft dat een enorme voldoening.”


Met de enthousiaste deelnemers van een van onze schrijfworkshops

 

Wat is het leukste dat je binnen je vakgebied hebt mogen doen?

Rosanne: “Poe… Dat zijn nogal wat dingen. Soms vergeet ik wel eens hoe bijzonder leuk ons vakgebied is. Sinds mijn stages voor de opleiding Journalistiek heb ik zóveel moois mogen doen. Niet alleen maar leuke dingen overigens. Zo schreef ik voor een magazine eens een openhartig portretverhaal over een meneer met dementie, die alleen nog van de foto’s weet dat zijn gouden huwelijk groots gevierd werd. Voor regiokrant BN DeStem deed ik een hele periode interviews met nabestaanden, over iemand die zij verloren hebben. Indrukwekkend. Dat was soms met moeite tranen inhouden op de bank naast een geëmotioneerde interviewkandidaat. Maar er is ook heel veel leuks dat ik mag doen. De interviews voor de Efteling zijn steeds een feestje. En ik heb een paar keer reisreportages mogen maken voor de magazines Leven in Frankrijk en Mediterranee, wat natuurlijk ook te gek is. Oh, en de twee boeken die ik schreef over mijn avonturen in Frankrijk mogen eigenlijk ook niet ontbreken… Zo kan ik stiekem nog wel uren doorgaan!”

Zie hier enkele van Rosannes favoriete producties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *