Ongeacht waar je geboren bent, wie je ouders zijn, in welke wijk je bent opgegroeid; ieder kind heeft recht op kunst en cultuur. En in dat prachtige doel investeert onze gemeente in samenwerking met Het Cultuurbedrijf en verschillende basisscholen. Met het project ‘naschoolse kunstlessen in de wijk’.
Vakspecialisten van het CKB verzorgen deze lessen, die gratis toegankelijk zijn voor ieder kind. We gaan langs bij brede school Het Palet. Daar gaan we in gesprek met directeur Elise Geerdink en intermediair educatie van Het Cultuurbedrijf Dorien Verschuren.
Laagdrempelig
Als directeur van brede school Het Palet is Elise Geerdink vooral blij dat de naschoolse kunstlessen ook bij haar op school plaatsvinden. Elise: “Voor het tweede jaar is onze school bij het project betrokken en dit is zo laagdrempelig. Het is toegankelijk voor iedereen, ongeacht waar je geboren bent. Dat is mooi. Dankzij de gratis kunstlessen in de wijk kunnen kinderen kennismaken met theater en cultuur. En als je een zaadje plant, kun je daarvan oogsten.”
Gratis
Het doel van de naschoolse kunstlessen is om zoveel mogelijk kinderen in Bergen op Zoom kennis te laten maken met kunst en cultuur. Op acht verschillende locaties kunnen ze in een reeks van zes lessen meedoen. Dat kan met dans, muziek, media, beeldend werken en theater. Dorien: “Al deze lessen kunnen we op dit moment nog gratis aanbieden. Dat komt omdat ieder kind de kans moet krijgen om iets met theater en cultuur te doen. Dit doen we op plekken in de wijk die herkenbaar zijn en goede faciliteiten bieden. Naast basisscholen verzorgen we de lessen bij Gebouw-T, het CKB en het Lambertijnenhof. Alle kinderen kunnen naar een naschoolse activiteit in de wijk.”
‘Hoe tof is het om na school samen met andere kinderen een film te maken’
Wat zo mooi is aan dit project, kinderen werken aan hun talentontwikkeling en leren invulling te geven aan hun vrije tijd. Elise: “Op school geven wij ze ook een stukje theater en muziek mee, maar wat Het Cultuurbedrijf hierin kan bieden is zo professioneel. Vakdocenten van het CKB verzorgen de kunstlessen in de wijk en laten kinderen echt zien hoe ze een instrument kunnen bespelen. Met professioneel apparatuur. Dat is een groot verschil.” Dorien is dan ook blij met de kunstlessen die ze aanbieden: “Bij Gebouw-T is er zelfs een hele popschool ingericht. Kinderen gaan in een band popmuziek maken. In een studio, met mengpanelen en een basgitaar.” Elise vult aan: “Dat is toch een jongens- en meisjesdroom.”
Stralen
Ontdekken jullie tijdens de lessen dat kinderen ergens talent voor hebben?
Elise: “Op deze leeftijd is dat lastig om te zeggen. Maar wat we wel zien, is dat kinderen heel enthousiast terugkomen op school voor de naschoolse kunstlessen. Ze komen elke keer weer opdagen én stralen. Dat krijgen we ook veel terug van ouders, dan is het wel heel speciaal dat we dit mogen aanbieden.” Naast kinderen van school, zijn ook kinderen uit de wijk welkom. Elise: “Vorig jaar waren er op Het Palet geen lessen voor kinderen uit groep 1-2. Een aantal kinderen deden mee aan het programma op basisschool de Octopus. Dat mag ook.”
Deze publicatie is een samenwerking met Het Cultuurbedrijf.